top of page

Sarı Nokta Hastalığını (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) Durduran Retina İmplantını Dört Hasta Test

  • Yazarın fotoğrafı: BBBt
    BBBt
  • 24 Nis 2018
  • 2 dakikada okunur

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) Nedir?

Sarı Nokta Hastalığı, diğer adıyla Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD), Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında %8.7’lik prevalansla 3. sırada yer almaktadır. Dünyada sarı nokta hastalığından (YBMD) etkilenen kişi sayısı yaklaşık 30 milyondur. Gelişmiş ülkelerde de görme kaybının en büyük nedeni olarak bilinen sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen kronik ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Dünyada ve Türkiye’de ortalama yaşam beklentisinin daha da uzayacağının öngörüldüğü bir ortamda, bu hastalığın giderek daha ciddi bir klinik tablo oluşturacağını tahmin etmek zor değildir. Sarı nokta hastalığında erken teşhis, tedavi ve düzenli kontrol, görmenizin korunması ve iyileştirilmesi açısından çok önemlidir.

*Makula; gözün arkasında retinanın merkezinde yer alan, gözün ayrıntılı ve merkezi görmeden, dolayısıyla okuma, araba kullanma, yüzleri tanıma gibi görevlerinden sorumlu kısmıdır.

Yaşlanmak bazı fırsatlarıda yanında getirir. Emeklilik, Ücretsiz toplu taşıma, Ağrılarınız ve acılarınız hakkında serbestçe mızmızlanmak.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu insanı zayıflatıcı kılabilir ve normal bir yaşam sürmeyi oldukça zor hale getirir. Sonuçta araba kullanmak ve yemek yapmak için önünüzde neler olduğunu görmeniz gerekir.

Şu anda Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığının (NNAMD) ileri evrelerinde tedavisi yoktur, ancak Güney Kaliforniya Üniversitesindeki Klinik Oftalmoloji Profesörü olan Amir Kashani liderliğindeki bir araştırma ekibi bunu değiştirmeyi umuyor.

NNAMD, büyük çoğunlukla Retinal Pigment Epitelyum (RPE) adı verilen gözdeki bir zarın hücrelerinin parçalanması ile başlar. Kashani ve ekibi bu zarın işlevini taklit etmek için bir implant tasarladı. İmplant retinaya uyar ve insanın kök hücrelerinden temel bir malzeme baz alınacak şekilde yapılır. İlk aşama implantı kemirgenler üzerinde test etmekti. İmplantın bir versiyonu kemirgenler üzerinde test edildi ve başarıyla sonuçlandı bu yüzden bir sonraki adım insanlara sıçrama yapmaktı. Böylece araştırmacılar implantlarını ileri evre NNAMD’ye sahip olan dört hastaya yerleştirdiler. Sonra onları 4 ila 12 ay boyunca izlediler. Araştırmacılar tarafından geçtiğimiz günlerde Science Translational Medicine yayınlanan araştırmaya göre, Retinal implantın dört katılımcıdan herhangi birine bile hiçbir şekilde olumsuz ya da ciddi bir yan etkisi olmadı ve araştırma süresince görme kaybı yaşanmadı. Üstelik katılımcılardan birinin görüşünde gözlemlenebilir bir iyileşme gözlendi. Ekip hastanın gözlerinin postoperatif görüntülerini aldığında, kök hücrelerin mevcut retinal doku ile karıştığını gördüler. Yani, retinalar RPE’lerini geri aldıklarına benziyordu. Bu araştırma için iyiye işaret. Tabii ki bu umut verici sonuçları veren son derece küçük bir örneklemdi. Araştırmanın bir sonraki aşaması implantları daha büyük bir grup üzerinde test etmek.

 

KAYNAK;

https://www.biyolojizm.com/sari-nokta-hastaligini-yasa-bagli-makula-dejenerasyonu-durduran-retina-implantini-dort-hasta-test-etti/

 
 
 

Comments


BİYOLOJİ - GENETİK- BİYOTEKNOLOJİ - BİYOMÜHENDİSLİK -BİYOKİMYA - KİMYA - MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK - GENETİK MÜHENDİSLİĞİ

  • w-facebook
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember

Biyolojik Bilimler ve Biyoteknoloji Topluluğu © Copyright 2018

bottom of page