top of page
  • Beyaz Instagram Simge
  • w-facebook
  • Heyecan - Beyaz Çember
  • w-googleplus
2019 Yılı Kurumsallaşan Yapısıyla Topluluğumuz Uşak Üniversitesinin En Üretken Topluluğu
23 Mart 2019

2017 başladığımız günden bu yana büyüyen topluluğumuzla yol almaya devam ediyoruz.

    Uşak Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde  eğitim gören arkadaşlarımızın ''Küçük yaşta çevre bilincinin aşılanması'' adı altında ''Ç.İ.T'' gibi etkinlikleri çevre okullarda çeşitli sunum ve projelere imza attığını duyurmaktayız. 

Geçtiğimiz günlerde Uşak Üniversitesi'ni temsilen Biyolojik Bilimler ve Biyoteknoloji Topluluğu olarak 21-22-23 Şubat tarihlerinde yapılan 22. Çevre Sorunları Öğrenci Yaklaşımı'na katıldık. Peki geçen eğitici ve eğlenceli bu vakitte neler yaptık ? 

1 / 1

Please reload

Örümcek İpeği Yapay Kasların Geliştirilmesinde Yardımcı Olabilir

Araştırmacılar, örümcek ipeğinin neme olan ilginç tepkisinin robot kaslarının gelişimine katkısı olabileceğini keşfetti.

Örümcek ağının doğada var olan en eşsiz maddelerden biri olduğu su götürmez bir gerçek. Hafif ve elastik olmasının yanı sıra çelik kadar güçlü ve Kevlardan daha dayanıklı; şimdi araştırmacılar yeni garip bir özelliğini daha keşfetti. MIT tarafından yönetilen bir grup, yapay kasların geliştirilmesinde kullanılabilecek bir gelişme olan, örümcek ipeğinin belirli bir nem oranına maruz bırakıldığında büzülüp küçüldüğünü gördüler.

Her iki harekette aynı anda gerçekleşmesine rağmen önceden sadece büzülme hareketi biliniyordu. Bu ‘’aşırı büzülme’’ hareketinin, sabah çiyinin olduğu sırada, örümcek ağlarının gergin durabilmesi için ortaya çıktığı düşünülen bir reaksiyon olduğu keşfedildi. Böylece gergin olan ağlar titreşimleri daha iyi algılıyor ve örümcek akşam yemeği zamanının geldiğini anlayabilyor.

Örümcek ipeğinin neme karşı olan bu reaksiyonu incelenirken, araştırma ekibi mevcut çalışma da örümcek ağının sadece büzülmediğini, aynı zaman da küçüldüğünü de gördüler. Araştırmacılar örümcek ipeğinden ağırlık alarak geçici bir sarkaca yerleştirdiler ve daha sonra odadaki nemi artırdılar. Nem oranı belirli bir seviyeye ulaştığında sarkacın döndüğünü gördüler.

Bu bükülmenin nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek için ekip, örümcek ipeğini laboratuvarda inceledi ve moleküler yapısının bilgisayar modellerini yarattı.  Nedeninin, önemli bir ipek proteininde bulunan ve prolin adı verilen bir amino asit olan MaSp2 olduğu ortaya çıktı. Su moleküllerinin hidrojen bağlarının bir kısmını düzensiz bir şekilde kırdığı, ve dönme hareketini başlattığı bulundu.

Ekip ayrıca rotasyonun sadece bir yöne gittiğini ve dönmenin bağıl nemin yüzde 70’e ulaştığında başladığını tespit etti. Bilim insanları, örümceklerin neme maruz kaldığında bükülen ağlara neden ihtiyaç duyduklarından henüz emin olmasalar da, robotların veya diğer aygıtların geliştirilmesinde birçok önemli kullanımı var.

‘’İpeğin aşırı bükülmeye karşı olan eğilimi, ve nem gibi dış faktörlere gösterdiği bükülme davranışı sergilemesi, nanoölçektehassas bir şekilde ayarlanabilen duyarlı ve ipek bazlı materyallerin dizaynı için kullanılabilir’’ diyor çalışmanın yaratıcılarından biri olan Anna Tarakanova. ‘’Olabilecek uygulamalar çok çeşitli; nem ile çalışan yumuşak robotlardan sensörlere, akıllı kumaşlardan sürdürülebilir enerjiye…”

www.bilim.org  Kaynak;

Spider silk's strange reaction to moisture could lead to better artificial muscles / New Atlas

Çinli biliminsanları, insan embriyosunda gen ifadesini aktifleştiren önemli unsurları tanımladılar. Cell dergisinin web sitesinde yayınlanan makaleye göre, embriyonik aşamanın erken evrelerinde insan gelişiminin gizemini açıklamaya bir adım daha yaklaştılar.

İyi haber!

Geçtiğimiz ay, hipokampüsünüzün muhtemelen yeni beyin hücresi üretmediğini söyleyen bir makale vardı. Ancak şimdi yeni bir araştırma yapıldı ve evet, kendisi hâlâ yeni nöronlar yetiştiriyor olabilir.

1 / 1

Please reload

Görüş ve Önerileriniz İçin
Bize Katılmak ister misiniz?

Bizimle İletisime Geçin

Teşekkürler! Mesaj gönderildi.

BİYOLOJİ - GENETİK- BİYOTEKNOLOJİ - BİYOMÜHENDİSLİK -BİYOKİMYA - KİMYA - MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK - GENETİK MÜHENDİSLİĞİ

  • w-facebook
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember

Biyolojik Bilimler ve Biyoteknoloji Topluluğu © Copyright 2018

bottom of page